Лековитите Мудри

Преподавателят по медитация Кешв Дев от Ню Делхи след дълго ровене в древните книги с помощта на старата наука Мудра е изработил няколко прости лекуващи и хармонизиращи позиции.”Съдбата ти лежи в твоите ръце – казва този гуру – главно защото отделните пръсти имат отделни влияния и функции вътре в организма…Първата реакция на пациентите ми е скептична. “Нима мога да си подобря здравето само като притискам леко пръстите си? Но ако се доверят и изпълняват строго упражненията, скептицизмът им преминава в удивление”

 Аюрведа – традиционната индийска медицина – е забелязала, че повечето болести се дължат на нарушаване на равновесието в МИКРОКОСМОСА НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, който се отнася към тялото както Макрокосмоса към Вселената: огън, вода, земя, въздух и небе(етер). Нарушаването на психофизичното равновесие се дължи най-често на лошо хранене, неправилен начин на живот, на духовно и психическо напрежение.

От старите текстове следва, че преди векове се е смятало, че всеки пръст има съответствие с един от петте елемента на Макрокосмоса. Пръстите контролират тези елементи и в макрокосмичното “тяло” на човека.

Мудрите с пръст трябва да се правят с двете китки. Освен ако едната ръка е заета. Общото време за едно денонощие да не е по-кратко от 45 минути. Може да се раздели на 10 или 15-минутни “порции”. Доста често за пълно излекуване се изискват цели седмици, дори месеци в зависимост от вида на заболяването, но подобрение може да се почувства след няколко дни практика.

Правило: Ако с края на някой пръст се докосне възглавничката на палеца и леко се натисне с палеца този пръст, то елементът съответстващ на пръста ще се редуцира. А ако искаме някой елемент да се усили, постъпваме обратно:с палеца докосваме възглавничката на съответните пръст. Според Аюрведа болестите най-често се дължат на превишаване енергията на един или няколко елемента в тялото, та затова тези мудри се препоръчват за лечение. Има едно изключение: безименният пръст и кутрето не могат да си влияят взаимно, та затова трябва да се опитат различни възможности. За да се установи кои елементи са в липса или в излишък в организма, са нужни поне елементарни сведения от Аюрведа. Могат да се определят частично и чрез методите на радиестезията.

SHANKN MUDRA
(МУДРА НА МИДАТА)

[quote style=“3″] Трите пръста подгънете, но на лявата ръка – палеца си обхванете плътно с дясната ръка. Показалецът сложете Прав зад пръстите така,че със него докоснете десен палец в т.”А”. Мудрата Ви отклонява “биоток” към болната част и без хапче облекчава гръло и пресипнал глас.[/quote]

                                     

Submit to StumbleUponSave on DeliciousShare via email