Изправяйте погрешките си бързо

Не оставяйте никога вашите вътрешни притеснения да се засилят дотолкова, че да не можете да намерите лек за тях. Да си представим, че по невнимание сте нагазили в циментов разтвор и замислени за други неща си стоите там, забравяйки да се измъкнете. Какво ще стане? Циментът ще започне да се втвърдява и ще заякне толкова, че ще трябва да се търсят инструменти, за да се освободят краката ви. Ще се наложи циментът да се натроши, при което може дори да ви наранят. Така стоят нещата и с нашия вътрешен живот. Ако не се помисли своевремнно за бърза поправка на някои грешки, на някой недостатъци, ще стане късно, поправките ще струват скъпо, а е възможно да се нанесат и други вреди.

Затворете вратата за низшите същества

Нашите слабости са като врати, през които съществата, които искат да ни навредят, се стремят да се промъкнат. Когато затваряте очи пред някои свои слабости, вие им позволявате да проникнат у вас и да ви измъчват. Ако устоите на слабостите и не им се поддадете, никой няма да има власт над вас. Ето защо ви казвам, че негативните същества притежават  онази власт, която вие им разрешите. Ако не искате да си имате работа с тях, не им отваряйте вратата. Те няма да ви насилват, а само ще ви се натрапват. Вие сте този, който казва: „Да!“ Повечето хора си мисят, че нещастията им се струпват ненадейно, изведнъж. Не! Всеки си ги подготвя, поканва ги и разтваря вратата за тях. Как? Като допуска да го завладее алчността, слабостта, престъпността. Точно в този момент дяволчетата намират вратата открехната и се шмугват. Така че внимавайте и дръжте вратата си затворена за тях.

Идеите определят действията

Вие твърдите, че полагате усилия да се промените, но не постигате нищо и всичките ви добри намерения отиват на вятъра. Не се отчайвайте! Дълбоките промени не стават изведнъж. Необходимо е време. Ако поддържате постоянно във вашето съзнание добри намерения, рано или късно ще се осъществят.
Погледнете змията! Когато реши да пролази в дупката си, тя вкарва първо главата си и независимо от дължината й, опашката неминуемо я следва. Така е и когато пълзи. Като описва синусоидална крива, нейната опашка създава впечатлението, че се движи в посока, противоположна на главата, но в действителност тя минава по същия път. Те са неразделни и винаги опашката следва главата. Символично главата представлява разума, способността за мислене и избор на това или онова направление, а останалата част на тялото, т.е. изпълнението, задължително следва главата. Ето ви предимството да мислите винаги правилно. Даже ако за момент не постъпвате съгласно идеите си, щом проявявате настойчивост и поддържате най-малкото едно добро мисловно поведение, вие ще организирате съпротивителните си сили и ще постъпите така, както Духът ви повелява.
Хората още не са наясно със значението на една добра философия. Мнозина си мислят, че могат да си позволят какви ли не идеи да се въртят в главата им, без това да се отрази върху тяхното поведение. Не! Те още не са разбрали, че опашката следва главата. Внимавайте! Всеки ден трябва да държите сметка за мислите, които допускате в главата си. Ако те са анархични, неморални, някой ден вие ще постъпвате като анархист и човек без морал. Законът е еднакъв както за доброто , така и за лошото.

Омраам Михаил Иванов

Submit to StumbleUponSave on DeliciousShare via email