Здравни съвети от Учителя (Част 2)

Не мислете, че е необходимо да боледувате. Болестта е само условие за смяна на състоянията. Ако човек боледува повече отколкото трябва той придобива прекомерна мекота. Това не е добре. Да станеш крайно суров – и това не е на място.

Да бъдеш здрав, това значи да си в хармония с Първата Причина на нещата, с ближния си и със себе си. Според моята диагноза, здрав е онзи, който изпитва приятност пред мъчнотиите на живота. Онзи, който изпитва приятност пред мъчнотиите на живота, е болен човек.

 

Причини на болестите

 

Болестите имат различен произход : физически, сърдечен и умствен. Всички болести се дължат на един по-нисш живот. Когато нисшият живот вземе надмощие, имаме болест. А когато по-висшият живот вземе надмощия, имаме здраве.

Болестите могат да имат външни причини: простуда, неправилно хранене влажно жилище, заразяване и пр. .Но все пак основните причини са вътрешните, психическите, понеже те правят човека предразположен към тази или онази болест и тогава и най-малката външна причина докарва болестта.

В сегашния живот причината за болестите и противоречията са аномалиите в живота и лошите отношения на човека към природата. Сегашният човек е в постоянно стълкновение и война с природата, поради което тя безпощадно го глобява. Някой е работил 20 години в отрицателен път, докато създаде известна болест в себе си, а очаква да я излекува за няколко дни. Това е невъзможно. Такъв закон в природата не съществува. За да не създава в себе си условия за органически болести, човек трябва да живее добре.

 

Безсъние

Днес много хора се оплакват, че не могат да спят добре. За да заспят трябва да мине половин час, а понякога и два часа. Това показва, че не са тренирани физически. В такъв случай добре е човек да стане от леглото си, да изтрие тялото си с кърпа, потопена в топла вода, да измие краката си също с топла вода и без да се изтрива със суха кърпа, да си легне. Като си легне и затопли, той ще усети приятно раздвижване на кръвта  и сънят ще дойде.

За правилно спане:

1.Мисли правилно. Не оставяй в ума си излишни и странични мисли.

2.Гледай със спокойствие на всичко.

3.Свържи се със здрави хора, защото те въздействат добре.

4. Яж рано, и то в определено време, да има ритмичност.

5.Бъди вегетарианец.

6.Сутрин рано в 5 часа прави гимнастики на открито.

7.Пий гореща вода сутрин, обед и вечер.

8.Пей.

 

Бели петна по ноктите

Белите петна по нотките показват напрежение на нервната система, нещо вълнува човека въпреки неговата воля. Те показват, че нервната система и кръвообращението не са в добро състояние. Щом се подобрят нервната система и кръвообращението, белите петна изчезват. Препоръчват се следните средства:

  1. Обливане на цялото тяло със слънчева вода един месец.
  2. Болният да е на слънце от 7.30 – 9.00 часа. Главата да бъде на сянка.

 

Болести на сърцето

Някой се оплаква от сърцебиене. Като няма знания, той ще иде на лекар, ще се остави на него да лекува. И лекарят ще у направи няколко инжекции, но сърцебиенето не престава. Който има знания, той ще разбере, че причината за сърцебиенето се крие другаде, следствие на което не може да се лекува с инжекции.

Причините за сърцебиенето са психически. Следователно тези причини са образували ред отрови, които са влезли в кръвта на неговия организъм. А природата не търпи никакви нечистотии, никакви отрови, никакви чужди вещества. Тези чужди елементи са полуорганически вещества и непременно трябва да излязат вън от човешкия организъм.

Сърцебиенето се дължи на ред противоположни мисли, чувства и желания, които са непотребни за ума и сърцето на човека. За да се лекува, т.е. за да с освободи от тия чужди вещества, съществуват различни методи.

Например един от новите начини за лекуване е с музика. Различните инструменти оказват специално влияние върху отделните хора. Ако болният обича да слуша цигулка, нека слуша мелодии, но с възходящи вибрации, а не минорни песни. Сърцебиенето например се лекува с песни, които започват с тона”до”, но те тонът взет от камертона, а естественият тон “до”. Ако вземете този тон вярно, ще почувствате в себе си успокоение, малка радост, като че сте придобили нещо. Основният тон”до” е ключ на живота.

Често сърцебиенето произтича от притеснения, смущения, безпокойство. Това се обеснява така: тупането на сърцето често се дължи на електрическо течение, което минава през сърцето. Обаче при вълнение, страх, безпокойство и тревога и пр. Електричеството,което минава през сърцето, тече неправилно, нарушава се правилният ритъм на това електрическо течение и вследствие на това може да се явят сърцебиене или други някои сърдечни болести. Това е една от важните причини за разните сърдечни болести. Ето защо, за да оздравее, човек трябва да събуди в себе си вътрешни, духовни сили, да отстрани тревогите, безпокойствата, страха и пр.. От вътрешния духовен живот на човека ще зависи да победи и отстрани сърдечните удари или другите сърдечни болести. Но, разбира се, човек ще вземе и външни мерки за лекуване.

  1. Да седи на земята по турски, или както се казва по източному в лотос, с десния крак отгоре, а левият отдолу. Като се измори да стои в това положение, да смени краката, десният да бъде отдолу, а левият отгоре. В това положение да прави вдишки със задържане на въздух и с бавно издишване.
  2. Да си измива краката до коленете с топла вода.
  3. Да мие слабините с топла вода през вечер.
  4. Да се пече на слънце умерено, и то не толкова продължително, като се покрие сърдечната област с някакъв плат.
  5. Спокойствие, да не се тревожи.
  6. Да излиза на разходка.

 

Главоболие

Причините за главоболие са много, но едни от основните са тревогите и безпокойствата. Който има главоболие, да пие само топла вода и всяка вечер да си измива краката с топола вода. Освен това: да се вземат ягодови листа, да се поставят във вряла вода 5 минути и да се пие тая вода.

Ако навреме не освободи мозъка си от излишното електричество, човек изпитва голямо напрежение в областта на слепите очи. За да се освободи от това напрежение, от болките в главата, добре е да се поставя на главата тънки рязани филийки от картофи.

Друга причина за главоболието се крие в тънките и дебели черва. Щом те не са в изправност и стомахът не работи добре. Щом стомахът не е добре, човек страда първо от главоболието. За да се справи с него, първо той трябва да потопи краката си в гореща вода, после да изчисти червата си. Щом облекчи червата и стомаха си, главоболието минава.

 

Дихателна система

Съвременните хора вдишват и издишват по 20 пъти в минута. Това е бързо дишане. Има числа, приложението на които се отразява нездравословно върху човешкия организъм. Например, числата 22,23,24 и 25 се отразяват болезнено. Тъй щото, ако човек прави упражнения за дишане по толкова пъти, колкото са дадените числа, организмът му ще се разстрои.

Приложете волята си при дишането, ние го свързваме със съзнанието, защото дишането без участие на съзнанието не е истинско, не е правилно. Ето защо поне три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, преди лягане – човек трябва да употребява по 10-15 минути за дишане. Вярно е, че дишането е естествен процес, но тъй както диша човек, само горната част на дробовете взема участие. Долната част на дробовете не се пълни с въздух, поради което кръвоносните съдове в тази част губят своят еластичност, и човек сам се задушава. Такова дишане е неестествено, наричаме го плитко, повърхностно, горно дишане. И тъй, дишайте дълбоко, съзнателно, при всички случаи в живота си. Дишайте бавно, спокойно, равномерно и без страх. Обикновеното дишане трябва да стигне до 15 вдишки и издишки в минута. Когато правите упражненията си. Ще се стремите постепенно да стигнете до една вдишка, едно задържане и едно издишване в минута. Постигнете ли това, можете да лекувате всички болести, даже и туберколоза. Добре е , като правите упражнението за дишане, същевременно да правите и движение на ръцете.

Правете следното упражнение: Ръцете свити на юмрук, поставени на раменете. Разтварят бавно ръцете настрани, вдишвате дълбоко въздух, задръжте ги и след това спущате бавно ръцете надолу отстрани на тялото и бавно издишвате. Ако се уморите, починете си малко и направете упражнението още няколко пъти. Дълбокото дишане успокоява нервната система. Дишайте дълбоко, задържайте въздуха дълго време в дробовете си, за да калите нервната система, да не се влияете и дразнете от това, което виждате в живота. Спирайте вниманието си върху хубавите картини, записвайте си ги, за да остават в паметта ви за вечни времена. Спирайте се пред чистите планински извори, пред красивите местности, като пред здравословни картини, които предизвикват хубави мисли и чувства във вас. Помнете красивите неща, а всички спомени за счупени, паднали, разрушени неща дръжте далеч от паметта си. Отрицателните неща пречат на правилното дишане, а положителните го правят. Правилното дишане изисква спокойна и красива мисъл. Следователно, мислете за цветята, за бистрите планински реки, които текат и напояват долините. В красотата е хармонията на живота. В красотата е Божественото Начало, Помнете: правилното дишане зависи от Любовта. Ще дишате дълбоко, ще задържате въздуха дълго време е дробовете си с любов. Това ще правите три пъти на ден по 10-15 минути. Дишайте с радост и любов, с лице засмяно и изправени. Като дишате правилно, вие се свързвате с ритъма на природата и се укрепвате по дух и по тяло.

Упражнение за дишане. Ръцете издигат настрани бавно, като се поема дълбоко въздух, после се издигат нагоре, а въздухът се задържа. Ръцете на главата, бавно спущане на ръцете надолу, като се издиша бавно.

 

Високо кръвно налягане

 Отстранява се със следните мерки:

–         всяка вечер измиване на краката с топла вода, за да се подобри кръвообращението;

–         да се употребява малко храна и малко вода. Дневно е достатъчно 300-400 грама вода и то най-добре, ако е дестилирана;

–         вегетариански режим;

–         да се избягват кисели, люти и солени храни;

–         особено за препоръчване са следните храни: сурови стъргани моркови с малко лимон и зехтин, варено цвекло със зехтин и лимон, прясна коприва само попарена с вода, пак със зехтин и лимон, варено жито вместо хляб. За известно време режим на суровоядство.

 

Гърлобол

За гърлобол трябва да се употреби млечен компрес. Справя се литър мляко и щом се свали от огъня, веднага се изцежда в него един лимон. Ако няма лимон, може да се употреби оцет, толкова щото млякото да се пресече. След това веднага, докато е горещо, млякото се прецежда през марля. Взема се гъстата пресечена маса и се налага както е обвита в марлята, на болното място. Върху марлята се поставя гутаперча, а върху нея вълнен плат. Всичко това се бинтова, без да се затяга. Млечният компрес се поставя вечерта и стои 12 часа на мястото. Това се повтаря няколко пъти.

 

Гастрит

При гастрит да се приложи следното лечение:

–         първо да се вземе очистително – рициново масло;

–         след това да се даде не топла, а гореща вода, като се вземе с лъжица;

–         да се пие отвара от лайка, като се вземе три пъти на ден преди ядене по една кафена чаша;

–         всяка сутрин – 40 дни – да се взема на празен стомах по една чаша студена вода, но на глътки, които се задържат в устата, за да постопли водата.

Освен за гастрита препоръчвам употребата на царевична вода, а така също и препечения хляб.

 

Диария и дизентерия

Диарията и дизентерията се лекуват с отвара от подъбниче.

Възпалени венци

При възпалени венци да се употребява отвара от лайка.

Submit to StumbleUponSave on DeliciousShare via email