Отнасяйте се като йога към храненето

Колко са хората, объркани от треската на живота, които търсят начин да възстановят равновесието си? Те се орбъщат към йога, зен, трансцедентална медитация или се учат да релаксират. Много добре, но според мен съществува едно много лесно и ефикасно средство – научете се да се храните! Това изненадва ли ви ? Защо? Вместо да се храните независимо как: в шум, набързо, в нервни препирни и караници, след което да практикувате йога, не е ли по-добре по два пъти на ден, колкото природата ви е задължила, да спрете и да направите едно упражнение за отпускане, за концентриране и привеждане в хармония на всички ваши клетки?

Със сядането още започнете да гоните от духа си всичко онова, което би ви попречило да се храните в хармония и мир. Ако това не ви се удаде веднага, изчакайте момента, когато успеете да се успокоите и тогава започнете с храната. Когато се храните разтроени, разгневени, недоволни, вие вкарвате в себе си трескавост, объркани вибрации, които слагат отпечатък впоследствие върху всички ваши действия. Даже, ако се опитвате да си придадете вид на сдържани и спокойни хора, вие ще излъчвате безпокойство и напрегнатост, ще започнете да грешите, да влизате в конфликт с хората и нещата, да говорите несправедливи неща, да изричате думи, които отблъскват приятели или захлопват врати под носа… Но ако се храните в състояние на хармония, вие ще се справите по-добре с проблемите, пред които ще се изправите. Дори да сте принудени да тичате по цял ден насам-натам, вие ще усещате у себе си спокойствие, което нищо не би могло да наруши. Започнете ли от самото начало с малките неща, вие можете да стигнете много далеч.

Не мислете, че умората се дължи винаги на усилена работа. Не вие най-често се уморявате, защото безразборно пилеете силите си. Така става и когато погллъщате храна недобре сдъвкана, недобре пропита с мисъл и чувство, което я прави по-трудно смилаема. Организмът трудно асимилира и не може да оползотвори напълно такава храна. Когато се храните, без да осъзнавате значението на този акт, дори организмът ви да получава сили от храната, той получава само най-грубите материални частици и елементи. Това не може да се сравни с енергията, която бихте получили, ако успеехте да се храните в тишина, да се концентрирате върху храната, за да извлечете от нея най-етерните и субтилни елементи. Концентрирайте се върху храната, когато се храните. Отправяйте към нея лъчи на обич. Това ще предизвика отделянето на енергията от материята. Последната ще се разгради, а енергията ще остане на ваше разположение.

Най-важното при храненето не е самата храна, а енергията, тази квинтесенция, затворена у нея. Именно тя носи живота. Материята в храната е само носител, а чистата и субтилна квинтесенция е тази, която служи за подхранване както низшия план, т.е. нашите тела (физическо, астрално и ментално), така и на нашата душа и на нашия дух.

Михаил Иванов

Submit to StumbleUponSave on DeliciousShare via email